Je muziek releasen

Succesvol uitbrengen van muziek houdt net iets meer in dan je tracks op een schijfje branden of op het net gooien. In deze publicatie beginnen we bij het begin – een degelijke voorbereiding en budgettering – en gidsen we je stap voor stap door de hele release cycle. Met uiteraard aandacht voor het opnameproces, de ins & outs van zowel fysieke als digitale muziekdistributie en een pak tips over de promotie van je release.

Auteurs: Yannick H’Madoun, Jan Pauly
© Poppunt (2016)

Blader fullscreenBestellen

Auteursrechten en Publishing.

Van zodra je een melodie of een flard tekst verzint en die op een of andere manier ‘tastbaar’ maakt, wordt die beschermd door het auteursrecht. Maar wat betekent dat precies? Welke rechten heb je op je muziek? Moet je je aansluiten bij SABAM? En kan je daar op een of andere manier geld mee verdienen? We vatten het voor je samen in deze digitale themapublicatie.

Auteurs: Yannick H’Madoun, Jan Pauly, Didier Deneuter
© Poppunt (2014)

Fullscreen previewBestellen

Concerten, fuiven, festivals organiseren. Een prakische gids.

Wat wil je organiseren, en voor wie? Hoe kies je de artiesten? Hoe pak je een programmering aan? Welke vergunningen, verzekeringen en andere zakelijke en juridische aspecten moet je in de gaten houden? De kleine bijbel voor het organiseren van concerten, fuiven en festivals geeft op al deze vragen een antwoord!

Auteurs: Tijs Vastesaeger, Jan Pauly, Jos Meers, Anna Goovaerts
© Poppunt, Formaat, Fuifpunt (2012)

Blader fullscreenBestellen

Bouw je repetitieruimte. Een prakische gids.

Deze gids geeft een handig overzicht van waar je op moet letten bij het bouwen van een repetitieruimte. Praktische schema’s, voorbeeldfoto’s, materiaallijstjes en handige tips zorgen voor een ideaal instrument om je nieuwe repetitieruimte zelf op te bouwen. Veel succes!

Auteurs: Tijs Vastesaeger, Jan Pauly, Wies Callens
© Poppunt, Repetitieruimtes.be (2011)

Blader fullscreenBestellen

Het opnemen van een cd in eigen beheer

Een cd uitbrengen in eigen beheer is een hele onderneming. Nadat de opnames op cd staan is er immers nog heel wat werk: de Sabam-aangifte, de persing, de promotie, de verspreiding, de verkoop. Hoe je dat alles moet aanpakken en welke valkuilen er zijn, lees je in deze brochure.

Auteurs: Didier Deneuter & Thomas De Mot
© Poppunt (2006)

Blader fullscreenBestellen

Platencontracten

Hoe overtuig je in godsnaam die A&R manager van de platenfirma? En eens hij overtuigd is, hoe weet je dan zeker dat het veelbelovende contract dat hij je onder neus schuift niet te veel addertjes onder het gras bevat? Over kleine lettertjes en grote gevaren lees je alles in deze brochure over platencontracten.

Auteurs: Jan Hautekiet & Peter Marx
© Poppunt (2006)

Blader fullscreenBestellen

Bouwen en beheren van een repetitieruimte

Muzikanten hebben meestal maar één verzoeknummer … een repetitiekot. Er is in Vlaanderen nog steeds een chronisch gebrek aan repetitieruimtes waar muzikanten in een kwalitatieve werkomgeving muziek kunnen maken. Daarom sloegen vzw Repetitieruimtes en Poppunt de handen in elkaar en maakten een brochure over het bouwen en beheren van repetitieruimtes.

Auteurs: Tijs Vastesaeger & Peter D’Herde
© Poppunt (2006)

Blader fullscreenBestellen

Muziekuitgave en auteursrecht

Een muziekuitgever beheert je auteursrecht en probeert daar zoveel mogelijk mee te verdienen. Wat dat precies betekent, wat dan het verschil is met een platenbaas, en waar je moet op letten als je een publishingcontract ondertekent, lees je in deze brochure.

Auteur: Didier Deneuter
© Poppunt (2005)

Blader fullscreen

Concerten organiseren

Wie al ooit een concert of event organiseerde weet dat daar duizend en één dingen bij komen kijken. Wie het nog niet deed, ziet wellicht het bos niet door de bomen. Daarom staan in deze handige gids niet alleen informatie over juridische aspecten (vergunningen, verantwoordelijkheden), maar ook heel wat tips op het vlak van communicatie, vrijwilligersbeleid, onthaal van artiesten, bezoekers en dergelijke meer.

Auteurs: Tijs Vastesaeger e.a.
© Poppunt (2005)

Blader fullscreenDownloaden

Pop music DIY guide

Poppunt goes South Africa. I.h.k.v. onze samenwerking met het BAT Centre in Durban (Zuid-Afrika) werkten we een Engelstalige miniversie uit van De Muzikantengids. In deze brochure krijgen muzikanten een aantal tips over hoe ze de zaken in eigen beheer kunnen aanpakken. Deze brochure werd op 10.000 exemplaren verspreid in Zuid-Afrika.

© Poppunt (2008)

Blader fullscreenDownloaden

Geluidsnormen voor muziekactiviteiten

Op 1 januari 2013 worden de nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten van kracht. Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie heeft een brochure gepubliceerd met daarin de belangrijkste en meest concrete informatie over de nieuwe geluidsnormen: op wie zijn ze van toepassing, welke vergunningen heeft een organisator nodig, praktisch tips om het geluidsniveau onder controle te houden …

© Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (2012)

Blader fullscreenDownloaden

Music is Life! Een integrale visie voor de muzieksector

Op donderdag 18 maart 2010 presenteerde het Muziekplatform (een koepel van 17 organisaties uit de brede muzieksector) tijdens een hoorzitting in de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement zijn nieuwe publicatie: ‘Music is Life! Een integrale visie voor de muzieksector’. Dit document biedt een helder overzicht van de uitdagingen waar de Vlaamse muzieksector voor staat. Daarnaast draagt het ook de nodige bouwstenen aan om deze uitdagingen terdege aan te pakken.

© Muziekcentrum Vlaanderen (2010)

Blader fullscreenDownloaden

Amateurkunsten in beeld gebracht

Gedurende anderhalf jaar voerde een team van zes onderzoekers, o.l.v. prof. Mark Elchardus (VUB) en prof. John Lievens (UGent), een grootschalig sociologisch onderzoek naar de amateurkunsten in Vlaanderen. Met het rapport ‘Amateurkunsten in beeld gebracht’ beschikt de sector voor het eerst over een grote hoeveelheid wetenschappelijk cijfermateriaal.

© Forum voor Amateurkunsten (2009)

Blader fullscreenDownloaden

Business before pleasure ...

Het Forum voor Amateurkunsten organiseert op geregelde tijdstippen vormingssessies over zakelijke aspecten binnen het amateurkunstenveld. In het kader van deze vormingen verschenen een aantal artikels over volgende onderwerpen: vrijwilligerswet en -verzekering, vzw-wetgeving en boekhouden voor vzw’s, fondsenwerving, de kracht van zelfbewuste organisaties, over het boeien en binden van medewerkers en leden. De artikels zijn nu gebundeld in deze brochure.

Auteurs: Prof. Jos Huypens, Gert Noppen, Stefan Siffer
© Forum voor Amateurkunsten (2009)

Blader fullscreenDownloaden

Liedteksten schrijven

Het gouden recept voor de perfecte liedtekst bestaat niet. Toch zijn er heel wat technieken en methodieken die je kunnen helpen bij het schaven, schrappen en schrijven van songteksten. Deze brochure kwam tot stand in een samenwerking tussen Muziekmozaiek, Creatief Schrijven en Poppunt.

Auteur: Gerry De Mol
© Creatief schrijven (2008)

Blader fullscreenDownloaden

Wegwijzerbrochure

Dit boekje is bedoeld als wegwijzer doorheen het kluwen van informatie over zakelijke aspecten van de muzieksector. Het biedt een overzicht van opleidingen, organisaties, websites en publicaties waar zakelijke informatie gevonden kan worden. Het kan een handige leidraad zijn voor muzikanten en organisatoren die zich verder willen ontplooien.

© Muziekcentrum Vlaanderen (2008)

Blader fullscreenDownloaden

Onze vereniging, een vzw?

Dit nummer van a-magazine geeft toelichting bij de werking van een vzw: hoe oprichten, hoe de dagelijkse werking organiseren, hoe zorgen dat de vzw in orde is en blijft met de gewijzigde vzw-wet … Dit en nog veel meer komt in het 48 pagina’s tellende nummer ruimschoots aan bod.

© Vlaams Centrum voor Amateurkunsten (2004)

Blader fullscreenDownloaden