Mechanische reproductierechten

Een vergoeding voor de makers van de muziek die je wil reproduceren

Voor het reproduceren van muziek heb je de toestemming nodig van de auteur en componist van de nummers in kwestie. Het kopiëren van auteursrechtelijk beschermde werken is immers één van de exclusieve rechten van de auteur/componist volgens de Auteurswet. Als de auteur en/of componist is aangesloten bij een beheersvenootschap als SABAM, zal je in ruil voor deze toestemming een vergoeding moeten betalen: mechanische reproductierechten.

Who’s the master(owner)?

Mechanische rechten zijn verschuldigd telkens een producent (diegene die opnames en productie van een drager financiert, bv. een label of jijzelf als je een plaat in eigen beheer uitbrengt) beschermde muziek op een drager reproduceert. Zowel voor fysieke geluidsdragers als beelddragers en digitale formaten moeten deze rechten betaald worden. Bij fysieke dragers (cd, dvd, Blu-ray, etc.) worden de mechanische rechten geïnd op het moment dat ze geperst worden.

In het geval van digitale reproducties gebeurt de inning pas bij verkoop, bijvoorbeeld in een downloadstore (vb. iTunes, Google Play …). In dat geval wordt er geen vergoeding op voorhand gevraagd, maar zal er een deeltje van de verkoopprijs worden doorgestort aan de beheersvennootschap. 

Papierwerk

Wil je dragers persen waarop muziek staat die geschreven werd door leden van SABAM (of één van de zusterorganisaties in het buitenland) dan zal je daarvoor dus via SABAM de toelating moeten vragen en de mechanische rechten betalen. Dat doe je d.m.v. een aanvraag online via eLicensing (klik op ‘muziek op een geluidsdrager’). Ook als je muziek wil reproduceren die niet tot het SABAM-repertoire behoort, zal je een aanvraag moeten indienen. In dat laatste geval zal SABAM na de aanvraag een ‘non-interventieverklaring’ afleveren en moet je geen rechten betalen.

Het bedrag van de  vergoeding voor mechanische reproductierechten wordt berekend op basis van de verkoopsprijs aan het publiek, maar er gelden ook minima. Voor CD-R betaal je bijvoorbeeld 60 euro voor een (maxi-)single en 125 euro voor een album, ongeacht het aantal exemplaren. Voor vinyl liggen de bedragen weer anders en ook voor premiums wordt een ander tarief gehanteerd. Alle info over de tarieven vind je hier. SABAM hanteert een korting van 15% op de persing van nieuwe releases in eigen beheer (dus niet voor herpersingen). Deze korting geldt voor de eerste 250 exemplaren en op voorwaarde dat het om een oplage van minimum 300 exemplaren gaat.

Releases in eigen beheer

Als je bent aangesloten bij SABAM en je wil eigen nummers (of covers van nummers die tot het SABAM-repertoire behoren) laten persen, zal je ook de vergoeding voor mechanische reproductie moeten betalen. Gelukkig kan je een beroep doen op een vrijstelling voor de eerste 1.000 exemplaren, weliswaar onder bepaalde voorwaarden: de nummers die je wil persen mogen niet ondergebracht zijn bij een publisher, de auteur/componist die de vrijstelling aanvraagt is 100% eigenaar van alle nummers die op de drager zullen staan, etc. Ben je met meerdere songwriters in de groep, dan kan je die vrijstelling ook krijgen, op voorwaarde dat alle auteurs/componisten schriftelijk hun akkoord geven. De vrijstelling moet je expliciet aanvragen, dus als je je aanvraag indient via eLicensing, vermeld je dat in het vak Opmerkingen.

Vroeger kon je die vrijstelling voor producties in eigen beheer maar 1 keer in je hele carrière krijgen, maar dat is gelukkig afgeschaft. Je kan nu dus voor elke release in eigen beheer een vrijstelling krijgen, je betaalt wel telkens € 50 (+ 21% BTW) administratiekosten in ruil.

 In deze brochure van SABAM vind je nog meer info over mechanische reproductierechten.

Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak