Barcode

Waarom moet ik een streepjescode op mijn hoes zetten en hoe kom ik daar aan?

Als je jouw cd’s of platen enkel na optredens wil verkopen, heb je geen streepjescode of barcode nodig. De meeste winkeliers gebruiken echter een streepjescode om hun stockbeheer te doen. Dit is een reeks van cijfers die worden uitgebeeld als streepjes van verschillende dikte. Deze code kan afgelezen worden met een speciale scanner. Denk maar aan de kassa bij de supermarkt in je buurt.

Elk product heeft een unieke streepjescode. Die voor cd’s hebben 13 cijfers. Er wordt in Europa steeds gewerkt met de GS1-streepjescode of kortweg ‘GTIN-13′. Twee cijfers verwijzen naar het land van herkomst, 5, 6 of 7 cijfers naar de identificatie van de fabrikant, respectievelijk 5, 4 of 3 cijfers naar de identificatie van het product en het laatste cijfer is een controlegetal. In de barcode zit ook steeds een start- en stop-code. Hierdoor wordt het “woord” steeds juist gelezen, ongeacht de manier waarop de code gescand wordt.

In België en Luxemburg kent het bedrijf GS1 deze codes toe. Grotere producenten, die meer dan één product op de markt brengen, kopen normaal gezien licenties voor meerdere codes. Dit kost honderden euro’s per jaar (in verhouding tot je zakencijfer) en is niet haalbaar als je een cd in eigen beheer uitbrengt. Gelukkig heeft GS1 een speciale licentie voor uitgevers van cd’s in eigen beheer. Je betaalt een eenmalige bijdrage van € 100 (excl. BTW) voor maximum drie GTIN-13 codes, wat meteen betekent dat je dus met die regeling maximum 3 CD’s per jaar kan uitbrengen. Wil je meer releasen, dan ben je gebonden aan het gewone systeem. Om een GTIN-13 aan te vragen voor CD/Vinyl moet je een account aanmaken via registratie en dan het GTIN-13 nummer bestellen. Wie al eerder iets besteld heeft bij GS1 heeft normaal al een dergelijke account en dient in te loggen om via dat account bij te bestellen. In geval van twijfel kan je ze altijd bellen of info@gs1belu.org contacteren.

De GTIN-13 code, die je van GS1 krijgt, moet nog worden omgezet naar een streepjescode. Dit kan met bepaalde softwarepakketten, maar normaal gezien zet de firma die je artwork drukt, die GTIN-13 code zelf om in een streepjescode.

Soms hoor je wel eens dat je voor een CD ook een ISBN-nummer kunt aanvragen om zo aan een barcode te geraken. Dat klopt echter niet.

ISBN-codes zijn er enkel voor written music, zoals de uitgave van een partituur of een bundel met songteksten. CD’s of vinylplaten kunnen dus enkel een barcode krijgen als die bij GS1 wordt aangevraagd.

Er bestaan geen regels over waar je de barcode moet plaatsen. Er zijn wel enkele bepalingen wat betreft de grootte. Alle details lees je in deze uitgebreide handleiding over algemene en technische informatie over de GS1-standaarden.

Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak