Gitaareffecten

Waarop let je als je gitaareffecten koopt?

Thomas Vanelslander - effecten

Thomas Vanelslander - effecten

10 tips: waarop let je als je gitaareffecten koopt?

 1. Pas als je een versterker hebt met een goeie basisklank, kan je op zoek gaan naar pedalen om die klank verder aan te passen.
 2. De zoektocht naar de juiste effectpedalen is er een die bij velen geen echt eindpunt kent, maar eerder een afwisseling is tussen fases van ontevredenheid en opperste geluk. Kortom: het blijft boeiend!
 3. De soorten gitaareffecten op een rijtje gezet:

  Overdrive / distortion: in eerste instantie ontworpen om een lampenversterker die lekker hard staat na te bootsen. Een distortion is een overdrive met (nog) meer gain.

  Fuzz: klinkt als een lampenversterker die lekker hard staat, maar waarbij een lamp stuk is of niet de juiste is. Geen echt natuurlijke klank dus, maar soms eerder ‘synth-achtig.’

  Delay: herhaalt wat je speelt, echo dus.

  Reverb: galm, alsof je in een grote ruimte staat te spelen.

  Phaser: klinkt alsof je de speaker waaruit het geluid komt in het rond draait.

  Tremolo: alsof je het geluid constant aan- en uitzet.

  Wah-wah: ziet er een beetje uit als een gaspedaal en maakt het geluid scherper en doffer als je met je voet het ‘gaspedaal’ indrukt of loslaat

 4. Meestal is het een goed idee om te beginnen met een goede overdrive of distortion. En schaf je ook snel een stempedaal aan. Dat verandert in principe je geluid niet, maar zorgt wel dat je groep direct veel beter samen klinkt!
 5. De volgorde waarin je je effecten aansluit kan je bij aparte pedalen volledig zelf bepalen en bij programmeerbare multi-effects tegenwoordig ook. Toch wordt algemeen vaak deze volgorde in acht genomen: fuzz- filters – compressor – overdrive/distortion – modulatie (flanger, chorus, …), delay – reverb – booster. Maar belangrijker dan dit lijstje te volgen is nadenken over wat je wil dat er met je geluid gebeurt: moet een gefilterd geluid (wah-wah) overstuurd worden en moet dat dan een galm krijgen of net omgekeerd? Wees creatief!
 6. Sommige mensen verkiezen programmeerbare multi-effecten (vandaag de dag zelfs via laptop of tablet mogelijk), anderen zweren bij aparte (vintage) effectpedalen. Deze laatste zijn veelal analoog, specifieker en hebben ook nog als voordeel dat aan elke knop direct kan gedraaid worden. Je hebt er uiteraard wel wat meer kabels, voedingen, enz. voor nodig.
 7. Vermijd batterijen. Het is niet alleen slecht voor het milieu, maar als je een keer vergeet de kabel uit de input van je pedaal te halen is de batterij heel snel leeg. Als die pedaal dan niet meer voldoende stroom krijgt, verandert de (betrouwbaarheid van de) klank, of valt hij onvoorspelbaar uit. En het zal natuurlijk net bij een belangrijk optreden zijn dat je geluid uitvalt. Er zijn veel voedingen op de markt waarmee je verschillende pedalen tegelijk van stroom kan voorzien. De goedkoopste zijn niet de allerbeste, maar doen meestal hun job behoorlijk goed. Let op bij de polariteit van sommige pedalen!
 8. Net als bij de aankoop van een gitaar of een versterker is het heel belangrijk te weten dat je sound bepaald wordt door een combinatie van alle elementen. Bepaalde gitaren werken prima met een bepaalde pedaal op een bepaalde versterker en helemaal niet op bijvoorbeeld een andere versterker. Sommige pedalen, vooral overdrives/distortions, lenen zich goed tot het “stapelen” in combinatie met andere, andere dan weer compleet niet. Veel uitproberen is de boodschap!
 9. Check bij de aankoop van tweedehands pedalen goed of alles nog werkt: controleer of de contacten goed werken, draai eens aan alle knoppen en bekijk zeker het contact naar de eventuele voeding of adapter.
 10. Er is geen eindpunt als je creatief blijft verder zoeken!
Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak