Elektrische gitaar

Waarop let je als je een elektrische gitaar koopt?

John Joris - Elektrische gitaar

John Joris - Elektrische gitaar

10 tips: waarop let je als je een elektrische gitaar koopt?

  1. Net als bij akoestische gitaren is bij de aanschaf van een elektrische gitaar niet het merk van belang, maar de kwaliteit van het instrument. In de eerste plaats moet je spelen en luisteren! Bevalt de klank je? Krijg je meteen zin om nummers te schrijven? Dan is dit de gitaar voor jou!
  2. Afhankelijk van het soort gitarist dat je bent en het genre dat je speelt, zijn de mogelijkheden voor gitaren oneindig. Je kunt variëren in de vorm, het soort pick-up (micro-element) en het al dan niet aanwezig zijn van een klankkast. Al deze zaken hebben een invloed op je klank. Ook hier geldt dus: veel uittesten en bepalen wat je aanstaat.
  3. Prijzen waren oorspronkelijk een indicator voor de kwaliteit van de gitaar, maar vandaag de dag gaat dat vaak niet op. Er zijn talloze goedkope, hoogstaande merken, zeker nu productieprocessen over de hele wereld op eenzelfde manier verlopen. Je gitaar kan dus gerust ‘made in Taiwan’ zijn en goed klinken. 
  4. Let erop dat de details aan de gitaar in orde zijn. Alles moet stevig aanvoelen, zoals stemknoppen, volumeregelaars, tremolo (als er één op zit), enz.
  5. Bespeel de volledige hals van de gitaar.Test elke snaar op elke fret uit, zo kun je controleren of er nergens haperingen zijn of kapotte frets. De gitaar moet overal even goed klinken.
  6. Een tweedehands gitaar kopen, is vaak interessanter dan een nieuwe. Daarvoor zijn verschillende redenen: je betaalt minder, de gitaar heeft haar degelijkheid ondertussen bewezen, en als de gitaar je uiteindelijk toch niet zo bevalt, dan kun je ze altijd opnieuw verkopen zonder al te veel verlies.
  7. Voordat je een (tweedehands) gitaar aanschaft, speel je er best eens op. Op die manier kun je weten of de gitaar goed aanvoelt én kun je de bovenstaande tips uitproberen.
  8. Let op met het internet: sinds de opkomst ervan worden er beduidend meer miskopen gedaan. Je laat je dus best niet leiden door fora op het internet. Die zijn niet allemaal even correct en vaak vind je er gekleurde opinies op.
  9. Vraag steeds naar een garantietijd bij de verkoper, of het nu om een nieuwe of een tweedehands gitaar gaat.
  10. Het is altijd handig om een tweede opinie te krijgen. Neem een goede vriend mee die ook gitaar speelt. Hij kan je niet alleen op aandachtspunten wijzen, maar kan ook zelf eens op de gitaar spelen. Dan kun jij horen hoe ze klinkt van op een afstand.

  Lees ook het interview met John Joris (Poppunt Magazine 35)
Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak