Drums

Waarop let je als je drums koopt?

Michael Schack - Drums

Michael Schack - Drums

10 tips: waarop let je als je drums koopt?

  1. Rol die sticks over de toonbank. Alles begint bij het juiste paar: een rechte stok geeft naast het juiste gevoel vooral ook de juiste klank.
  2. Check houtnerf! Indien de houtnerven van de stok extreem op de stokhals uitkomen, kan je er haast donder op zeggen dat die stok sneller zal breken. Je kiest dan beter een ander paartje uit.
  3. De juiste en rechte drumstokken meenemen om te testen. Neem je eigen paar mee naar de winkel of verkoper, en test alles met dezelfde maat van sticks, want dat is zeer bepalend voor de klankindruk en instrumentgevoel.
  4. Ketels moeten gaaf ROND zijn. Controleer – ook bij een nieuwe set! – de ketels op hun liefst perfecte ronding: ga met je handen over de ketel en tast vooral met de vingers aan de ketelranden of er geen onevenwichtigheden zijn. Belangrijk voor de stemming en de sound van de vellen!
  5. Ga erop STAAN als het moet… Een goede degelijkheidstest van ketelconstructie en ketelhardware, is de volgende: zet de ketel op de grond en ga met een voet en nogal wat van je gewicht op het slagvel staan. Een goeie ketel doet enkel het vel ontspannen, er mag geen gekraak van het hout of de hardware komen.
  6. Velkeuze: de dikkere en de dunnere stemmen. Het resonantievel is best enkellaags en dunner dan het slagvel. Enkel dan krijg je een maximale, makkelijk aanpasbare ketelresonantie. Koop ook nooit een drumstel met een drumvel met putten in, je koopt toch geen nieuwe of tweedehandsauto met versleten banden?
  7. Ga voor “double braced” of dubbelbenige hardware. Dubbel uitgevoerde poten staan meestal stabieler en kunnen meer tegen een stootje bij veelvuldig transport. Check vooral ook de chroomlaag op de binnenkant van de pootjes – dat zegt veel over de afwerkingskwaliteit en de oxidatiebestendigheid.
  8. Draai aan ALLE hardware schroeven. Zowel op de ketels als op alle hardware heeft elke schroef zijn functie. Hetzelfde verhaal met de kunststof dichtingen in overgangsstukken van de hardware: die mogen bij het in- en uitschuiven van standonderdelen niet verschuiven of protesteren.
  9. Ga voor pedalen met stabilisatorplaat. Pedalen met een dergelijke plaat zorgen voor meer grip op de vloer bij het bespelen van basdrum of hihatgrip en garanderen een stabielere voettechniek. Oké, ze nemen meer plaats in bij vervoer, maar ze gaan doorgaans door hun constructie ook langer mee.
  10. Combineer cymbalen met een kick en snare! Elk cymbaal heeft een uitgesproken persoonlijkheid: sound, gewicht, dikte, flexibiliteit, enz. Dat moet je dus kunnen voelen en vooral beluisteren in combinatie met een kick en een snare. Niet mogelijk? Andere winkel!
Extra: Schoenen aan, handen bloot. Het is inmiddels bewezen: drummers die met blote voeten spelen, krijgen na een tijdje voetbeenprobleempjes. En drummers die steeds met handschoenen spelen, bouwen niet genoeg eelt op om ook zonder te spelen. Een stok klinkt trouwens toch weer net iets anders (lees: beter) in een blote hand. Werkhandschoenen draag je om de tuin om te spitten, niet om te drummen!

In onderstaande video heeft Robby Saeys (Vintage Drum Junkies) het over het hoe en waarom van vintage drumstellen. Hij geeft je ook erg nuttige tips over de aankoop van een vintage drum.

Robby Saeys - Vintage drums

Robby Saeys - Vintage drums


Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak