Basgitaar

Waarop let je als je een basgitaar koopt?

John Joris - Basgitaar

John Joris - Basgitaar

10 tips: waarop let je als je een basgitaar koopt?

  1. Bij de aanschaf van een basgitaar is niet het merk van belang, maar de kwaliteit van het instrument. In de eerste plaats moet je spelen en luisteren! Bevalt de klank je? Krijg je meteen zin om te grooven? Dan is dit de bas voor jou!
  2. Afhankelijk van het genre dat je speelt, zijn de mogelijkheden voor basgitaren oneindig. Je kunt variëren in de vorm, het soort pick-up (micro-element), het al dan niet aanwezig zijn van een klankkast en het aantal snaren. Al deze zaken hebben een invloed op je klank. Ook hier geldt dus: veel uittesten en bepalen wat je aanstaat.
  3. Prijzen waren oorspronkelijk een indicator voor de kwaliteit van de gitaar, maar vandaag de dag gaat dat vaak niet lander op. Er zijn talloze goedkope, hoogstaande merken, zeker nu productieprocessen over de hele wereld op eenzelfde manier verlopen. Je bas kan dus gerust ‘made in Taiwan’ zijn en goed klinken.
  4. Let erop dat de details in orde zijn. Alles moet stevig aanvoelen, zoals stemknoppen, volumeregelaars, enz.
  5. Bespeel de volledige hals van de basgitaar.Test elke snaar op elke fret uit, zo kun je controleren of er nergens haperingen zijn of kapotte frets. Het moet overal even goed klinken.
  6. Een tweedehands gitaar kopen, is vaak interessanter dan een nieuwe. Daarvoor zijn verschillende redenen: je betaalt minder, de bas heeft haar degelijkheid ondertussen bewezen, en als ze je uiteindelijk toch niet zo bevalt, dan kun je ze altijd opnieuw verkopen zonder al te veel verlies.
  7. Voordat je een (tweedehands) bas aanschaft, speel je er best eens op. Op die manier kun je weten of ze goed aanvoelt én kun je de bovenstaande tips uitproberen.
  8. Let op met het internet: sinds de opkomst ervan worden er beduidend meer miskopen gedaan. Aansluitend laat je je best niet leiden door fora op het internet. Die zijn niet allemaal even correct en vaak vind je er gekleurde opinies op.
  9. Vraag steeds naar een garantietijd bij de verkoper, of het nu om een nieuwe of een tweedehands bas gitaar gaat.
  10. Het is altijd handig om een tweede opinie te krijgen. Neem een goede vriend mee die ook gitaar speelt. Hij kan je niet alleen op aandachtspunten wijzen, maar kan ook zelf eens erop spelen. Dan kun jij horen hoe ze klinkt van op een afstand.

  Lees ook het interview met John Joris (Poppunt Magazine 35)
Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak