Akoestische gitaar

Waarop let je als je een akoestische gitaar koopt?

John Joris - Akoestische gitaar

John Joris - Akoestische gitaar

10 tips: waarop let je als je een akoestische gitaar koopt?

 1. Bij de aanschaf van een akoestische gitaar is niet het merk van belang, maar de kwaliteit van het instrument. Trek je dus niets aan van modetrends, marketing, land van oorsprong en dergelijke zaken. In de eerste plaats moet je spelen en luisteren! Bevalt de klank je? Krijg je meteen zin om nummers te schrijven? Dan is dit de gitaar voor jou!
 2. Een minimumvereiste qua kwaliteit, is dat de gitaar een massief bovenblad heeft. De gemakkelijkste manier om daarachter te komen, is het natuurlijk gewoon vragen in de gitaarwinkel. Je kunt er ook achter komen door te kijken naar het klankgat: goedkopere instrumenten hebben een bovenblad dat uit drie laagjes (triplex) bestaat.
 3. Let erop dat de hals van de gitaar zo recht mogelijk is. Dat kun je zien door de gitaar vanaf de topkam (aan de kant van de stemsleutels dus) te bekijken. Kijk met één oog: lopen de frets van daaruit gezien evenwijdig met de snaar of niet?
 4. Let erop dat alle details aan de gitaar in orde zijn. Let er bijvoorbeeld op dat alles stevig aanvoelt, zoals de stemsleutels. Daarnaast wordt de klank bevorderd als de topkam (nut) en de zadelkam (brug), waarop de snaren rusten, van been (bone) zijn.
 5. Bespeel de volledige hals van de gitaar.Test elke snaar op elke fret uit, zo kun je controleren of er nergens haperingen zijn of kapotte frets. De gitaar moet overal even goed klinken.
 6. Een tweedehands gitaar kopen, is vaak interessanter dan een nieuwe. Daarvoor zijn verschillende redenen: je betaalt minder, de gitaar heeft haar degelijkheid ondertussen bewezen, en als de gitaar je uiteindelijk toch niet zo bevalt, dan kun je ze altijd opnieuw verkopen zonder al te veel verlies.
 7. Voordat je een (tweedehands) gitaar aanschaft, speel je er best eens op. Op die manier kun je weten of de gitaar goed aanvoelt én kun je de bovenstaande tips uitproberen.
 8. Let op met het internet: sinds de opkomst ervan worden er beduidend meer miskopen gedaan. Aansluitend laat je je best niet leiden door fora op het internet. Die zijn niet allemaal even correct en vaak vind je er gekleurde opinies op.
 9. Vraag steeds naar een garantietijd bij de verkoper, of het nu om een nieuwe of een tweedehands gitaar gaat.
 10. Het is altijd handig om een tweede opinie te krijgen. Neem een goede vriend mee die ook gitaar speelt. Hij kan je niet alleen op aandachtspunten wijzen, maar kan ook zelf eens op de gitaar spelen. Dan kun jij horen hoe ze klinkt van op een afstand.
John Joris - hals afstellen

John Joris - hals afstellen

John Joris - customizen

John Joris - customizen

John Joris - Kam en brug

John Joris - Kam en brug

Tips: hoe je gitaar verbeteren met kleine ingrepen?

 • Afstellen van de nut: Been is beter dan plastiek, vervang de plastic nut door een benen nut. Het zal zorgen voor een betere klankverhouding, omdat de klank beter wordt overgebracht naar je gitaar. Je snaar moet op de juiste manier je nut raken. Als je je nut bijvijlt, let er dan zeker op dat je naar beneden toe zaagt. Als je snaar blijft haperen, kan je wat grafiet gebruiken om de nut op te vullen. Grafiet heeft de eigenschap dat het oneffenheden opvult. Je kan het vinden in het binnenste van een potlood.
 • Bijstemmen truss rod: Aziatische gitaren die naar het westen komen verliezen onderweg een deel van hun vochtigheid. Al wat hout is krimpt bij die verandering, maar metaal niet. Je truss rod – de stalen stam die in de hals zit – komt dan wat losser te zitten.Als je de truss rod wil aanspannen, laat dan de snaren gestemd staan. Dan blijft de spanning juist op je gitaar.
 • Fretten bijvijlen: Ook de fretten hebben te lijden onder vochtigheid: ze gaan uitsteken langs de zijkant van je hals. Ze zijn gemakkelijk zelf bij te vijlen. Behandel ze daarna met waterschuurpapier. Polier of polijst ze daarna met de papierkant om verdere oneffenheden weg te werken. Niets anders voorhanden? Het kan zelfs met tandpasta.
 • Nieuwe snaren: Gitaren hebben vaak een tijdje in het magazijn gestaan wanneer je ze koopt. De snaren raken dan geoxideerd en zijn niet gepolijst. Zet er eenvoudigweg nieuwe snaren op.
 • Pickups verbeteren: Voor gevorderden: dompel je pick ups in hete wax of kaarsvet. Een delicate onderneming want je kaarsvet mag niet te heet worden. De pickups kunnen dan immers smelten. Eenvoudiger is het om nieuwe pickups te zetten, bijvoorbeeld van Gibson of Seymour Duncan. Geen grote investering, maar het verbetert je instrument gigantisch.
 • Gitaarkam verbeteren: Je kan onderdelen van de kam vervangen door grafiet of messing te gebruiken. Het maakt je kam duurzamer en je zal er je snaren minder snel mee breken.
 • Ruis vermijden: Je kan de holtes in je gitaar ruisloos maken door ze met zilverpapier of echte koperfolie te bekleden. Je gitaar wordt stiller en vrij van bijgeluiden. Ook het aarden van je elektronica kan wonderen doen!

  Lees ook het interview met John Joris (Poppunt Magazine 35)
Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak