Popadvies-Rider

Technical & hospitality rider

Een SSL Live mengtafel en een kilo witte M&M's - je kan maar proberen

Zowel de technische fiche (of technical rider) als de rider (ook wel hospitality rider genoemd) maken normaal gezien integraal deel uit van het optreedcontract. Met deze documenten in handen, weet de organisator perfect wat jouw wensen zijn, zowel op het podium als backstage.

De technische fiche

Aan de hand van de technische fiche kan de organisator nagaan welke apparatuur hij moet voorzien om je optreden te versterken. Het document is ook een leidraad voor de podiumtechnici. Bij festivals is de ‘change over’-tijd meestal erg kort. Daarom is het enorm belangrijk dat de technici op voorhand weten waar de microfoons en de monitors moeten staan, hoeveel kanalen er nodig zijn, enzovoort. De belangrijkste elementen van de technische fiche zijn de priklijst, het podiumplan en de minimumspecificaties

Zet steeds je contactgegevens op je riders, zodat je bereikbaar bent in het geval van vragen. Het is ook belangrijk om eventuele veranderingen aan je setup steeds aan te passen in je technische fiche. Als je aankomt met achterhaalde riders zal niemand je serieus nemen.

De priklijst of channel list

 • Een lijst van alle kanalen die je nodig hebt. Geef hier zoveel mogelijk informatie. De priklijst geldt meestal gewoon als richtlijn. Wat wel belangrijk is, is dat alle gebruikte instrumenten vermeld worden. Zo komt de geluidstechnieker niet in (tijds)problemen omdat je plots 2 keyboards extra bij hebt of met 3 racktoms speelt ipv 1. 
 • Vermeld of je voor een bepaald kanaal een DI-ingang nodig hebt of een microfoon.
 • Vermeld welke microfoons je wenst.
 • Vermeld ook voor welke kanalen ‘inserts’ worden gebruikt en met welke apparatuur. Zo geef je de technici een goede leidraad.
 • Laat ook weten wat voor statieven je nodig hebt.
 • Bijvoorbeeld:
Kanaal Instrument Mic/DI Insert Statief
1 Basdrum AKG D112 DBX 166XL Short boom
2 Snaredrum Shure SM57 DBX 166XL Clamp
3 Tom Sennheiser e604 DBX 166XL Clamp
4 Floor tom Sennheiser e604 DBX 166XL Clamp
5 Overhead L AKG 414 Long boom
6 Overhead R AKG 414 Long boom
7 Basgitaar DI DBX 160
8 Elektrische gitaar Shure SM57 Short boom
9 Keyboard L DI
10 Keyboard R DI
11 Lead vocal Shure SM58 beta DBX 166XL Long boom
12 Backing vocal Shure SM58 DBX 166XL Long boom

Het podiumplan

 • Wordt ook wel stageplan of stageplot genoemd
 • Is een duidelijke plattegrond waarop je aangeeft waar de instrumenten, de microfoons en de monitorboxen komen te staan.
 • Vermeld ook waar er stroom moet worden voorzien.
 • Via deze site kan je voor €1,99 je eigen stageplan opmaken.

De minimumspecificaties

 • Vermeld hier wat je groep minimaal nodig heeft aan technische apparatuur. 
 • Vaak hebben de P.A.-firma’s niet exact dezelfde microfoons of randapparatuur als gevraagd. Dat is niet erg, zolang de apparatuur maar goed genoeg is voor jou (of voor je geluidstechnicus). Als je met een eigen geluidstechnieker werkt, kan je hem best de technische rider laten opstellen. Hij zal het beste weten welk materiaal hij nodig heeft om alles top te laten klinken. 
 • Wees hierin ook realistisch. Je kan het bijvoorbeeld als beginnende groep niet maken om zeer hoge technische eisen te stellen aan de organisator! Bovendien is de man achter de knoppen nog steeds belangrijker dan het materiaal waar hij mee werkt. Als je geen eigen geluidsman bij hebt, kan het vaak meer lonen om even te gaan praten met de man achter de mengtafel dan om een welbepaalde speciale compressor te eisen. 
 • Bijvoorbeeld:
24-kanaals mixer merk Soundcraft of gelijkwaardig
6x DBX 166XL signal processor of gelijkwaardig
1x DBX 160 compressor of gelijkwaardig
TC M2000 effect processor
TC D-Two Digital Delay
4 aparte monitorkanalen
Geen zelfbouw PA-systemen!

De hospitality rider

In de rider vermeld je jouw eisen op het gebied van backstageruimte en catering. Wees ook hier realistisch. Als beginnende band zal je je niet erg sympathiek maken als je meteen flessen champagne en kaviaar eist. Enkele gratis consumpties (bier, water, …) en wat broodjes, of eventueel een warme maaltijd moet beslist kunnen. Als je een warme maaltijd krijgt, vergeet dan niet om op voorhand te melden of en hoeveel vegetariërs er zijn.

Bijvoorbeeld:

Rider: gewenste voorzieningen

2 nuchtere stagehands
1 verwarmde kleedkamer met spiegel
Broodjes bij aankomst
1 bak bier (Jupiler), 2 flessen Coca Cola, 4 flessen water (2 plat, 2 bruis)
Warme maaltijd voor 7 personen. Geen fast food. 3 vegetariërs.

Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak