Een contract voor je optredens

Goede afspraken maken goede vrienden, ook voor live shows!

Contracten voor optredens bestaan er in alle geuren en kleuren. Het heeft weinig zin ze allemaal te overlopen. We ontwikkelden samen met het Formaat een standaardcontract voor optredens, dat je zelf kan aanpassen aan je eigen noden. We overlopen nog eens de bepalingen die in zo’n contract niet mogen ontbreken.

  Download ons standaardcontract voor optredens

Identificatie

Wie gaat de overeenkomst aan met wie? In het geval je met meerdere mensen gaat optreden (bv. als band): wordt het contract met de volledige groep afgesloten, of is het een overeenkomst met 1 van de leden? Dit is belangrijk om te weten wie aansprakelijk is in het geval er iets mis gaat, afspraken niet worden nagekomen, … Als je een eigen rechtsvorm hebt (bv. vzw, BVBA, VOF, …) , vergeet die dan zeker niet te vermelden.

Specifieke voorwaarden

Deze voorwaarden leggen de afspraken vast die je met de organisator maakte:

  • Datum van het concert
  • Uur van het concert
  • Duur van het concert. Vermeld dit om discussies achteraf te vermijden
  • Moment en manier van betaling: voor het concert, vlak na het concert, later per overschrijving,.. Voor beginnende bands is het gebruikelijk dat onmiddellijk na het optreden het geld wordt ontvangen. Meer gevestigde waarden vragen een voorschot en uitbetaling vlak voor het optreden. Als je wil uitbetaald worden met de kleine vergoedingsregeling, vermeld je dat in je contract en stel je ook een verklaring op eer op in tweevoud.

Algemene voorwaarden 

Hierin vermeld je best de volgende zaken:

  • Aan het organiseren van optredens zijn kosten verbonden voor publiciteit, en taksen of auteursrechten die ten laste van de organisator zijn. Je kan voor de veiligheid best vastleggen dat deze kosten niet op de artiest verhaald kunnen worden.
  • Niemand wenst het je toe, maar er kan van alles mis lopen bij een concert. Een van je groepsleden kan van het podium donderen, je instrumenten kunnen gestolen worden, de zanger kan geëlektrocuteerd worden door een slecht geaarde microfoon, … De organisator is aansprakelijk voor dergelijke rampen en zou hier verzekerd voor moeten zijn. Dek jezelf in en verlang van een organisator dat hij dergelijke verplichtingen op zich neemt voor de duur van het optreden. Dit geldt ook voor eventuele schade die door het publiek wordt toegebracht aan het materiaal van de groep.
  • De organisator moet zich ook verbinden om (voldoende) publiciteit te maken voor het optreden. Van een jeugdhuis kan je natuurlijk geen nationale campagne verwachten, maar enkele affiches en flyers in het jeugdhuis zelf en omgeving zijn gebruikelijk.
  • Er moet bepaald worden wat er gebeurt als een optreden wordt afgelast. Wordt de gage toch betaald? Wordt er zo snel mogelijk naar een andere datum gezocht? Vaak moet een organisator (een deel van) de gage betalen als hij het optreden (definitief) afgelast… En wat gebeurt er bij overmacht (ziekte, sterfte, etc..)? Er zijn nog andere situaties denkbaar waardoor een concert niet kan doorgaan. Hou bij een concert in open lucht bv. rekening met extreme weersomstandigheden. Hoe meer situaties je opneemt in het contract, hoe minder discussie achteraf.

Technische afspraken 

Deze afspraken regel je door middel van de technische fiche. Hierop staat het stageplan en de priklijst, maar ook de minimumvereisten voor het P.A.-systeem en de benodigde microfoons en statieven. Op de ‘(hospitality) rider’ kan je ten slotte je verlangens op het gebied van catering en backstage kenbaar maken.

Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak