Live dj’en

Zet die plaat op!

Oké, je bent er klaar voor. Urenlang heb je in je slaapkamer staan oefenen, tot groot jolijt van je ouders, de buren, de politie en je huisdieren… Enkel je bomma vindt het nog leuk, aangezien haar hoorapparaat toch stuk is. De set van je leven is in aantocht! Maar hoe bereid je je daarop voor? Waar let je op en welke fouten mag je zeker niet maken? Een paar tips op een rijtje.

Bereid je voor

Een voorbereide set is altijd meer waard dan alles on the spot te moeten verzinnen. Zo hou je tempo in je set. Er is altijd plaats voor improvisatie, maar het is toch goed als je kan terug vallen op mixes die je kent. Zorg er ook voor dat je muziek goed geordend is als je gaat spelen. Niets irritanter dan 5 minuten te moeten zoeken naar het volgende nummer in je set. Je kan tracks ordenen op genre, bpm, toonaard,… Als je digitaal draait kan je ook je cuepoints op voorhand instellen. Dat zijn startmomenten in je tracks, waardoor je meer controle krijgt over je nummers en je slimmere mixes kan maken.

D’Stephanie - Vooraf & nadien

D’Stephanie - Vooraf & nadien

Moonlight Matters - Voorbereiding

Moonlight Matters - Voorbereiding

Tom Stoop (Laundry Day) - De juiste platenkeuze

Tom Stoop (Laundry Day) - De juiste platenkeuze

Dynamiek

Muziek is dynamiek! Zorg voor een opbouwende set met voldoende verrassingselementen. Niets saaier dan 2 uur lang dezelfde soort nummers spelen. Een hard nummer komt een pak steviger aan na een rustigere track. Het effect van een ‘banger’ neemt af als je er veel na elkaar spelt. Ga dus slim om met je set-opbouw en zorg voor de nodige variatie. Neem je publiek mee op reis doorheen je set, zwerf door diepe dalen en hoge toppen. Feest gegarandeerd!

Het publiek

Als je een aanvraag krijgt voor een dj-set, probeer dan in te schatten wat voor gig je krijgt aangeboden. Past het in je genre? Zijn de verwachtingen van de organisator juist? Zo kom je ook ongeveer te weten voor welk publiek je terecht komt. Als drum ‘n’ bass-dj op een polka-fuif terecht komen kan voor nogal wat misverstanden zorgen. Ook jouw houding achter de draaitafels straalt af op je publiek. Een dj die zich ogenschijnlijk verveelt geeft een belabberde indruk. Je staat op een podium, maak er iets van! Zoek ook het juiste midden tussen ‘crowdpleasing’ hits en je eigen muziekstijl. De eigenheid van een dj en zijn platenkeuze zijn de grootste troef op lange termijn.

Kom op tijd

Kom ruim op tijd aan op de plaats waar je moet draaien. Dat is makkelijk voor de afspraken met de promotor en de technische ploeg. Zo kan je ook de zaal en de dj -booth al eens checken. Niets erger dan je naar het podium te moeten haasten. Je start best rustig en geconcentreerd! Bovendien verklein je zo de kans dat de feestende meute in 1u tijd tweemaal hetzelfde nummer te horen krijgt.

Maak goede afspraken

Op festivals zoek je best even de stagemanager op van het podium waar je moet spelen. Is al het materiaal voorhanden dat je gevraagd hebt? Hoe zal de change-over verlopen? Is er en microfoon voorzien voor je mc? Maak ook afspraken met de dj die voor en na je draait, om misverstanden te vermijden over timings, overgangen, … etc.

Het belang van een technische fiche

Geef altijd goed op voorhand (lees: een maand) door welk materiaal je wil gebruiken voor een live show. Al dat materiaal moet namelijk door de organisatie gehuurd worden… Geef door hoeveel platen- of cd-spelers je nodig hebt, welk merk en type, welke mixer je wil gebruiken, welke aansluitingen je nodig hebt, …   Zo kom je niet voor verrassingen te staan op de avond zelf. Een set draaien op oude draaitafels van de kringloopwinkel kan redelijk vermoeiend zijn.

Moonlight Matters - On the road

Moonlight Matters - On the road

Vinyl? Breng je eigen naalden mee!

Als je met (timecode) vinyl draait, breng dan je eigen naalden mee, dan weet je zeker dat ze niet zullen skippen. Wie weet was de dj voor je als een maniak aan het scratchen en dan durft er al eens een naald stuk gaan.

Als duo

Als je met 2 draait, kijk dan goed op welk kanaal het nummer speelt dat het publiek kan horen. Het is niet de eerste keer dat een dj de verkeerde schuif dicht zet! Stilte in de zaal leveren je gegarandeerd vreemde of boze blikken op uit het publiek. Spreek ook goed af wie welke nummers gaat spelen en hoe je de show opbouwt. No fighting behind the decks!

Respecteer de set-tijden

Je hebt muziek mee voor een set van 6 uur, maar als je gevraagd wordt voor een set van 2 uur, hou je daar dan aan. Niet leuk voor de dj die na je komt. En die daarna… en die daarna…

O ja, voor we het vergeten: neem je muziek en je  hoofdtelefoon mee!

Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak