Inladen & wegwezen

Je repetitiekot uit, het podium op

Tien songs klaar? Check. Je eerste optreden geregeld? Check. Zenuwen onder controle? Naah, niet helemaal. Goesting? Tuurlijk. Je staat te trappelen om de wereld te veroveren met je waanzinnige liveshow, maar hier duwen wij graag even op de pauzeknop. Voor je enthousiasme het overneemt van je gezond verstand, hebben we een paar tips & tricks voor de grote stap van repetitiehok naar livesetting op een rijtje gezet.

Check de zaal en het verloop van de avond

Je wil natuurlijk weten waar je terecht komt en in welke omstandigheden je moet spelen. Is er een PA-installatie met monitormix, of een gewone zanginstallatie? Of word je verondersteld je eigen zanginstallatie mee te nemen? Krijg je een volwaardige soundcheck, of enkel een linecheck? Hoe groot is de zaal? Een klein café waar je op een barkruk staat, of een club met deftig podium? Speelt er nog een andere band? In dat geval kan je misschien wel backline delen.

Colin Van Eeckhout (Amenra) - Anticiperen op problemen

Colin Van Eeckhout (Amenra) - Anticiperen op problemen

Wie rijdt, en waarmee?

Eén van de belangrijkste afspraken die je maakt voor je naar een optreden rijdt, is uiteraard het vervoer. Wie rijdt? Best iemand die je een beetje kan vertrouwen en niet van plan is om het tijdens jullie set op een ongebreideld zuipen te zetten. Zorg ervoor dat dat duidelijk afgesproken is! En je hebt uiteraard een auto nodig met wat laadruimte. Twee auto’s kan ook, maar da’s meer gedoe. Een busje huren kan dan soelaas brengen.

Inladen is een kunst

Als je nog geen ervaring hebt met het inladen van je auto, reken dan wat extra tijd om alles netjes op z’n plaats te krijgen. Je gear stapelen heeft soms wat weg van een spelletje Tetris. Begin altijd met de grote stukken (versterkers, basdrum, …) en gebruik de gaten voor kleinere gear. Let er vooral op dat je de auto niet overlaadt, en in godsnaam: wees een beetje voorzichtig met dat dure speelgoed. En beetje duwen kan, erop staan springen om het toch maar te doen passen is geen al te best idee.

Hou alle gegevens van de venue bij de hand

Het lijkt belachelijk, maar toch gebeurt het: niemand heeft het adres van de venue opgeschreven. Zorg ervoor dat iemand alle contactgegevens en een routebeschrijving bij de hand heeft. En check op voorhand toch even de route. Je zal maar in Lille (Rijsel) moeten spelen en in Lille (in de Kempen) uitkomen. O, en ga nog snel even pissen voor je vertrekt. ‘Ik moet pipi doen!’ roepen na 5km is voor kinderen.

Timing is alles

Als je om 17u moet soundchecken, moet je niet om 17u toekomen. Een uur voor het afgesproken tijdstip is ruim voldoende. Je kan dan rustig uitladen, opstellen en de sfeer wat opsnuiven (of de zenuwen onder controle krijgen). Hou rekening met eventuele files, een platte band of ‘ik moet pipi doen!’

San Soda - Klaarzetten van je gear

San Soda - Klaarzetten van je gear

Hallo, ja?

Een kwartiertje voor je aankomst, bel je even met de organisator. Dan kom je meteen te weten waar je kan parkeren om je gear uit te laden. Meestal staat dat op je callsheet, maar bij kleinere optredens krijg je dat niet. Laat je auto ook nooit onbewaakt staan met materiaal erin, en parkeer altijd legaal. De politie is niet altijd je vriend. De takeldienst wel, maar hun vriendschap kost veel geld.

Eet en drink met mate(n)

Meestal wordt er eten voorzien, hetzij broodjes, hetzij een warme maaltijd. Geef vooraf door of er vegetariërs in je groep zitten, of bandleden met een of andere allergie. Normaal is er tijd om te eten voor het optreden. Doe dat dan ook (beetje energie opdoen, weet je wel), maar overdrijf niet. Met een volle maag op een podium staan, zorgt ervoor dat je log gaat klinken. En een paar pintjes voor de show mag geen probleem zijn, maar hou jezelf scherp. Je publiek komt om een fijn concert te zien, niet om een lallende zanger of een slordige band te zien worstelen met hun songs.

Papierwerk

Word je betaald voor het optreden? Great! Duid iemand aan in de band die de uitbetaling regelt. Dat kan voor of na de show, maar zorg ervoor dat het niet vergeten wordt. En spreek op voorhand met de organisator af hoe je uitbetaald wil worden: op factuur, KVR, … Als je lid bent van SABAM, zorg er dan voor dat de organisator zijn papieren invult, en bezorg zelf ook aan SABAM een lijstje van nummers dat je hebt gespeeld. Een extra spijziging van je rekening kan nooit kwaad.

CHECK JE GEAR!

In hoofdletters, inderdaad. Op het podium loopt al eens iets fout. Aan sommige pannes kan je niets doen, maar andere problemen kan je vooraf perfect opvangen. Vervang de snaren van je gitaar op tijd, maar nooit vlak voor een optreden. Als je toestellen op batterijen hebt, check dan of die batterijen voldoende opgeladen zijn. Zorg voor een reservepaar drumstokken en leg nog snel een nieuw vel als dat nodig is. Verzorg je kabels en test ze nog even voor je inlaadt. Test al je digitale gear (synths, computer, …) grondig, maak backups, neem extra adapters mee. Enzovoort enzovoort.

Monitor de monitormix

Focus, zeker als beginnende band, niet te hard op een perfecte monitormix. Het vergt tijd en oefening om te weten te komen wat voor jou en je band de meest comfortabele mix is. Je klinkt sowieso anders dan in je repetitiekot, en je hoort makkelijker wat iedereen speelt. Het kan gebeuren dat je plots wel goed hoort wat je gitarist al die maanden aan het spelen was. Laat je er niet door uit je lood slaan.

Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak