Popadvies-Videoclip-ProCrew

Videoclips: wat doe je zelf en wat besteed je uit?

Voor- en nadelen van werken met een professionele videocrew

Als je een videoclip wil maken, moet je bij iedere stap in het opnameproces de afweging maken wat je zelf kan doen en wat je (tegen betaling) laat uitvoeren. En iedere keer je zo’n knoop doorhakt, houdt dat zowel natuurlijk voor- als nadelen in. Een opsomming van wat je mag verwachten als je betaalt voor een professionele crew.

Voordelen van het werken met een professionele crew:

  • kwaliteit: professionals zijn dag in dag uit bezig met hun vak. Hun knowhow is groter waardoor ze interessante aanvullingen kunnen suggereren voor je basisconcept en sneller oplossingen vinden bij eventuele problemen. Dat merk je in het eindresultaat.
  • connecties: een enthousiaste regisseur kan vaak een heel team samenstellen van gemotiveerde, professionele mensen. Daarnaast krijgt een cameraman of een regisseur soms betere deals voor het gehuurde materiaal, omwille van goede en frequente contacten met diverse verhuurbedrijven. Net als de muziekwereld is de filmwereld er één waarin connecties een belangrijke rol spelen.
  • efficiëntie: een videoclip realiseren neemt erg veel tijd in beslag, zeker als je weinig ervaring hebt. Een professionele crew zal de zaken efficiënter aanpakken. Je hebt zelf minder zorgen aan je hoofd en dus meer tijd om muziek te maken.

Nadelen van het werken met een professionele crew:

  • duurder: professionals leven van hun job en kosten dan ook meer dan wanneer je vrienden en familie inschakelt. De prijzen variëren natuurlijk sterk: Jan Verheyen zal meer vragen dan een student aan het RITCS, een vriend die professioneel cameraman is zal minder geld vragen dan iemand waar je geen connecties mee hebt. Zorg sowieso voor een eerlijke vergoeding: ook je vriend-cameraman moet van zijn beroep kunnen leven. Hij zal misschien zijn prijs laten zakken, maar bedel niet om gratis opnamesessies omdat je ervan uitgaat ‘dat een vriend dat wel voor niets zal doen’. Als hij het echt gratis wil doen, zal hij je dat wel laten weten.
  • controle op de set: je hebt niet meer alles zelf in de hand. Als je iets uitbesteedt, moet je goed communiceren over wat je wel of niet wil. Kies voor een regisseur/cameraman die helemaal op dezelfde golflengte zit. Zijn of haar idee moet nauw aansluiten bij jouw stijl. Besteed geen 7000 euro aan een clip waar je je niet goed bij voelt!

Algemeen hanteer je best het volgend principe: heb je voldoende budget? Werk dan met een professionele crew die je vertrouwt. Heb je niet veel middelen? Contacteer dan enkel een regisseur en/of cameraman en voer het productiewerk zelf uit: zoek zelf de locatie, zorg voor het decor, de kleding, het eten, enz.

Heb je echt geen geld en kun je het concept dat je in gedachten had dus niet realiseren? Sta dan even stil bij de vraag of je überhaupt wel een videoclip moet opnemen. Beter geen videoclip dan een slechte, en misschien kun je wel een livesessie opnemen of livebeelden monteren? Je kan natuurlijk altijd je fans betrekken en hen vragen om beelden in te sturen. The Vaccines hebben op die manier een leuke clip gemaakt voor hun nummer Wetsuit.

Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak