Meer halen uit Facebook

Haal het maximum uit het grootste sociale netwerk

Facebook is met meer dan 2 miljard gebruikers wereldwijd zonder twijfel het populairste platform. Als dj, muzikant of band mag er geen twijfel over bestaan: ben je niet te vinden op Facebook, dan besta je doodeenvoudig niet. Mocht je nog niet actief zijn op Facebook, dan helpen we je je eerste stappen zetten. En ook de meer ervaren gebruikers vinden hieronder heel wat tips. Check zeker ook ons stuk over sociale media strategie voor algemene tips & tricks.

Creëer een fanpagina

We werken graag van meet af aan een veel gemaakte fout de wereld uit: een profiel is uitsluitend bedoeld voor mensen, waarmee je vrienden kan worden. Organisaties, bedrijven, dj’s, muzikanten en bands maken een fanpagina aan. Dat biedt meteen betere mogelijkheden voor je promotie, want het aantal fans is bijvoorbeeld niet beperkt, wat wel geldt voor vrienden bij persoonlijke profielen.

Als je op Facebook toch een persoonlijk profiel gebruikt, loop je het risico dat de beheerders zonder voorafgaande waarschuwing plots je profiel deleten. Ben je fout van start gegaan, dan kan je de vrienden van je persoonlijk profiel alsnog migreren naar je fanpagina. Een pagina creëren doe je hier; je wordt stap voor stap door het hele proces gegidst.

Ga je je pagina met meerdere mensen beheren, dan maak je best van bij het begin duidelijke afspraken. Wie plaatst welke content online? Wie is de beheerder? Etc. Deze afspraken maken deel uit van jouw sociale media strategie

Gebruik die pagina ook actief: reageer met je paginanaam (i.p.v. je eigen naam) op posts van andere pagina’s (bv. je platenfirma, je boekingskantoor, een festival waar je speelt, …). Zo breng je je Facebook-pagina bij hen onder de aandacht, en kan je meer fans verzamelen doordat de fans van die andere pagina’s jouw Facebook-pagina te zien krijgen.

Content online plaatsen

Eens je pagina aangemaakt is, kan je jezelf aan de wereld beginnen voor te stellen: hoe je klinkt, waar je vandaan komt, wie je invloeden zijn, wat je van een liveset mag verwachten, etc. Vul in de eerste plaats het Info-gedeelte van je pagina zo volledig mogelijk in: korte beschrijving (je bio op 1 of 2 regeltjes samengevat) , lange beschrijving (de uitgebreide versie van je bio), en – vooral – je contactgegevens. Vooraleer je promotie voert voor je fanpagina en uitnodigingen begint rond te sturen, zorg je er het beste voor dat je pagina 100% klaar is. 

Volgende onderdelen zijn onontbeerlijk bij een degelijke fanpagina:

 1. Muziek. Zorg ervoor dat fans op je pagina naar muziek kunnen luisteren. Er zijn heel wat (gratis) tools waarmee je muziek die ergens anders online staat op een mooie manier in je Facebook-pagina kan integreren. Een aantal applicaties laat je niet alleen toe om muziek te streamen, je kan er ook video’s en foto’s in een gepersonaliseerde player mee weergeven. Enkele veelgebruikte plugins voor Facebook zijn Bandpage en Reverbnation. Naast streaming kan je even goed een soort online muziekwinkel integreren in je fanpagina om zo je muziek direct te verkopen via Facebook. Dat kan opnieuw via Reverbnation, maar ook Bandcamp heeft een zeer goeie Facebook-app om je muziek rechtstreeks aan je fans te verkopen. Is je muziek al te koop op iTunes, dan kan je daar via bv. CD Baby, Nimbit, Fanbridge, Topspinmedia of Smarttab op een mooie manier naar verwijzen. 
 2. Foto’s. Laat zien wie je bent en plaats foto’s online van shows, studio-opnames, het repetitiekot, enz. Toon daarnaast ook wat je bezig houdt. Lees je een boek als inspiratiebron voor nieuwe lyrics of heb je een fantastische dj-set gezien? Deel dat dan, en durf ook promo te maken voor bevriende muzikanten of dj’s. Gebruik de omslagfoto op Facebook als je uithangbord, en om aandacht te vragen voor nieuwe concertdata, een cd-release, etc. Volgens de regels mogen er op die omslagfoto geen webadres, mailadres of kortingen vermeld staan, maar veel problemen krijg je daar doorgaans niet mee. Wissel je omslagfoto regelmatig af. 
 3. Photos are almost as important as text, because they convey a humanity and realness text cannot. – Bob Lefsetz
 4. Events. Je kan voor elke nieuwe show een event(pagina) aanmaken en delen met je fans, maar dat is op de lange duur behoorlijk tijdsintensief. Om dat te vermijden, kan je gebruik maken van applicaties als Eventful en Reverbnation, die ervoor zorgen dat je speelkalender automatisch op je Facebook-fanpagina terecht komt. Eventful heeft bovendien als voordeel dat fans je kunnen vragen om in hun stad te komen spelen. Handig en leuk om te weten als je een tournee plant. Je kan ook gebruik maken van externe sites als Bandsintown of Songkick die ervoor zorgen dat je speeldata op al je sociale netwerken terecht komen. Tot slot kan je ook via Artistdata met één druk op de knop je kalender overal synchroniseren. 
 5. Let op met het gebruik van posters die vol met tekst staan. Facebook zal je promotie sowieso weigeren als een image meer dan 20% tekst bevat, dus maak een aangepaste afbeelding. Meer uitleg vind je hier.
 6. Video’s. Videoclips zijn één ding, livebeelden kunnen nog veel meer vertellen over jou als artiest. Ze zijn trouwens van wezenlijk belang om organisatoren te overtuigen om je een plaats op hun podium te geven. Daarnaast kunnen behind the scenes filmpjes, een videodagboek van studio-opnamets etc. wezenlijk deel uitmaken van je promotiecampagne. Veel meer daarover lees je hier. Je kan uiteraard gewoon video’s delen op de wall of timeline van je pagina, maar via de app Youtube Tab kan je heel gemakkelijk al je YouTube-video’s op koppelen, centraliseren en beheren onder één specifieke tab op je pagina.
 7. Nieuwsbrief. Als je een nieuwsbrief verstuurt, roep dan je fans via Facebook op om zich in te schrijven. Als je het programma Mailchimp gebruikt, krijg je een applicatie die je aan je fanpagina kan toevoegen om het je fans nog makkelijker te maken om in te schrijven. Een uitstekende manier om fans te stimuleren om zich in te schrijven voor je mailinglist, is een download van een song in ruil aan te bieden. Band Profile van Reverbnation is daarvoor erg geschikt.

Sommige mailprogramma’s laten ook toe een Contest-tab op je Facebook-pagina aan te maken, waar fans bv. een gratis download of ticket krijgen na registratie met hun e-mailadres.

Customizen

Facebook biedt je heel wat (vaak goed verstopte) mogelijkheden om allerlei zaken op je pagina aan te passen. Maak er zoveel mogelijk gebruik van, want daarmee zorg je ervoor dat je pagina echt ‘van jou’ wordt en dus meer opvalt.

 1. URL. Via facebook.com/username kan je de URL van je fanpagina aanpassen. Kies voor een korte, logische en makkelijk te onthouden URL, meestal gewoon facebook.com/bandnaam of facebook.com/dj-naam. Je kan eerst controleren of de URL die je wil nog beschikbaar is. Let op: eens je die hebt geregistreerd, kan je die niet meer veranderen, dus denk er best twee keer over na.
 2. Lay-out. Los van je omslag- en profielfoto, kan je ook de tabs (onder je omslagfoto, rechts van je pagina-informatie) aanpassen, wisselen van plaats, herbenoemen en aantrekkelijker maken. Als je daar apps hebt geïnstalleerd (bv. voor je kalender, Soundcloud, Mixcloud, YouTube, …) kan je de afbeelding wijzigen. Op die manier kan je, samen met je omslag- en profielfoto, alle afbeeldingen aanpassen aan je huisstijl, het artwork van je nieuwe plaat, … Via externe diensten als Reverbnation of Woobox kan je ook je tabs aanpassen. 
 3. Mijlpaal. Sinds de komst van de mijlpalen kan je je hele geschiedenis op een aantrekkelijke manier weergeven. Je kan je biografie, discografie, … dus helemaal uiteen rafelen op de timeline van je pagina in de vorm van ‘milestones’. Daar kan je telkens een foto, video of stukje tekst aan koppelen. Zo geef je je fans een goed beeld van hoe je aan de weg timmert. Belangrijke tip: als je nu meteen als je archiefmateriaal in één keer in een hele hoop milestones wil gieten, vergeet dan niet om de optie ‘verberg in nieuwsoverzicht’ aan te vinken. Zo prop je de feed van je fans niet vol terwijl jij bezig bent je timeline in te vullen. Nog een interessante eigenschap van de timeline, is dat je een post bovenaan je timeline kunt ‘vastpinnen': de post verschijnt als eerste onder de omslagfoto en blijft staan totdat je die vervangt door een andere post. Een andere techniek om een post extra in de verf te zetten, is highlighting. Door op het stericoon in de rechterbovenhoek van je post te klikken, spreidt die zich over de hele breedte van de timeline, wat extra opvalt.

Promoten

Omdat haast iedereen vandaag op Facebook zit, is de uitdaging om op te vallen, de aandacht te trekken, bijzonder groot geworden. Het platform maakt het er zelf niet makkelijker op: Facebook maakt gebruik van een complexe formule die bepaalt hoe zichtbaar jouw posts zijn voor je fans, dus hoe hard jouw posts opvallen op hun newsfeed. Dat algoritme heette vroeger EdgeRank, maar sinds het grondig werd aangepast in augustus 2013 gaat het door het leven als het News Feed Algorithm. Volgens Facebook zelf zijn er ongeveer 100.000 factoren die mee bepalen hoe hard jouw posts gepromoot worden. De drie belangrijkste zijn nog steeds populariteit, nieuwheid en relevantie. Ook de manier van content uploaden speelt een rol: Facebook geeft ‘eigen’ foto’s en video’s meer exposure; je kan dus beter content rechtstreeks uploaden op Facebook in plaats van te sharen vanuit externe platforms als Instagram, YouTube etc. Facebook geeft zelf beknopte uitleg, maar op het web vind je heel wat uitleg en tips & tricks om het algoritme in jouw voordeel te laten werken.

Artiesten die nauwlettend hun Facebook-pagina in het oog houden zullen misschien gemerkt hebben dat hun bereik aan het dalen is. Dit is te wijten aan het feit dat Facebook de focus van de newsfeed wil heroriënteren van bedrijven- merken- en mediapagina’s richting vrienden en familie. Zuckerberg wil naar eigen zeggen minder doelloos gescroll en meer zinvolle conversaties teweeg brengen. Om dat te bereiken worden de posts van pagina’s sinds begin 2018 gedegradeerd in het algoritme en krijgen de posts van familie en vrienden een aanzienlijke promotie in de newsfeed. De impact zal variëren van pagina tot pagina, naargelang de mate waarin reactie wordt uitgelokt. Vooral jonge en beginnende bands zonder een al te grote fanbase zullen hierdoor aan bereik verliezen omdat op hun posts over het algemeen weinig wordt gereageerd.

Hoe reageer je als muzikant het best op deze nieuwe ontwikkelingen? Simpel gezegd, zal je interactie tussen Facebook-gebruikers moeten uitlokken. Engagement, met andere woorden het aantal ‘likes, shares & comments’ bepaalt duidelijk mee hoeveel fans jouw posts te zien krijgen. Om je bereik uit te breiden, bestaan er enkele (gratis of betalende) trucjes.

 1. Interessante, gevarieerde content. Om je score in het News Feed Algorithm te verhogen, moet je content creëren die een actie uitlokt bij mensen (dus reageren, delen of liken). Makkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn een aantal richtlijnen die je kunnen helpen. Ga na hoe je doelpubliek eruitziet: wat zijn hun interesses en wat vinden ze leuk? Experimenteer met verschillende soorten content en hou in de gaten waarop de meeste reacties krijgt. Praat niet voortdurend over jezelf of je muziek, maar probeer op je eigen manier toegevoegde waarde te leveren aan fans door ook te laten zien wat jou bezig houdt. Praat bovendien mét fans: vraag hun mening over je artwork, deel interessante nieuwtjes en links of geef tips over muzikale ontdekkingen. Op die manier creëer je een soort van mini-blog of community waar jouw fans zich goed in kunnen vinden.
  Updates die een mix van tekst en afbeelding bevatten, worden volgens diverse onderzoeken het meest gewaardeerd. Ook video’s doet het enorm goed op Facebook. Je ranking stijgt verder als je verschillende soorten content varieert. En zoals hierboven al vermeld: rechtstreekse uploads op Facebook scoren beter dan shared content. 
 2. Kristof Claes (Goldfox) - Goede en slechte content

  Kristof Claes (Goldfox) - Goede en slechte content

 3. Spontane posts. Probeer het posten op vaste tijdstippen te vermijden. Je mag zeker vooraf een communicatieplan opstellen voor sociale media, maar je zorgt er best voor dat het niet begint te lijken op een geautomatiseerde pagina. Je kan zeker ook nog rekening houden met de tijdstippen, waarop je weet dat je fans op sociale media zitten. Let gewoon op dat je altijd op exact hetzelfde moment gaat posten. Facebook geeft namelijk de voorkeur aan spontane posts die iets teweeg brengen bij de mensen en reactie uitlokken.
 4. Pas op met links. Het droge plaatsen van links zal amper reactie uitlokken, waardoor je post zal worden weggecijferd door het algoritme van facebook. Zet daarom zeker een (korte) beschrijving bij alles wat je post. Je kan bijvoorbeeld via een korte aankondiging een voorproefje weggeven van je nieuwe website, artwork of belangrijk nieuws, of organiseer een wedstrijd waaraan fans kunnen deelnemen op je website. Maak er een verhaaltje rond. Je mag zeker fier zijn op wie je bent, wat je maakt en wat je doet. Zo zal je interactie stimuleren omdat je dan eerder overkomt als een persoon dan als een pagina. Vermijd ook dat je voortdurend de marktkramer speelt: “koop onze plaat!”, “bestel je tickets!”, etc. Dit komt niet goed over en kan er zelfs toe leiden dat je een deel van je aanhang verliest op Facebook.
 5. Maak gebruik van live-video’s. Deze video’s leiden tot 6 keer meer engagement bij de gemiddelde Facebook-gebruiker dan gewone video’s. Dit komt omdat ze gewoon veel meer likes, shares en reacties uitlokken. Je hebt het waarschijnlijk zelf al meegemaakt dat je op je newsfeed een bericht ziet verschijnen omdat “een vriend heeft gereageerd op” de post van een pagina die je zelf niet hebt geliket. Bij live-video’s gebeurt dit zeer snel omdat deze video’s mensen op een meer directe manier bereiken en aanzetten tot engagement.
 6. Vermijd ‘engagement bait’. Het is een gekend en irritant fenomeen op de newsfeed: het ronselen van likes, comments, shares en ook stemmen voor allerlei wedstrijden. Facebook weet ondertussen zelf dat de gebruikers hier niet voor staan te springen. Daarom hebben ze een speciaal team aan het werk gezet om dergelijke ‘bait posts’ op te sporen. De resultaten incorporeren ze vervolgens in het nieuwe algoritme. Berichten zoals “Like & share to win” of “Tag friends to win” zal je dus voortaan minder te zien krijgen. Wie dacht het nieuwe systeem te slim af te zijn door engagement rechtstreeks uit te lokken, slaat de bal dus mis.
 7. ‘Als eerste weergeven’ en ‘meldingen aan’. Sinds de laatste update bepaalt een volger van een pagina zelf mee wat hij/zij graag wil zien op zijn/haar nieuwsoverzicht. Veel van je volgers weten echter niet dat ze achter de knop “Volgend” een aantal instellingen kunnen aanpassen zodanig dat ze berichten van jouw pagina altijd te zien krijgen. Op de onderstaande afbeelding kan je zien wat ze precies moeten doen. Neem gerust ook zo’n screenshot en zet er een ludiek berichtje bij waarin je vraagt om de settings aan te passen zodat zij beter op de hoogte kunnen blijven van alles wat jij te melden hebt. Wanneer volgers “Als eerste weergeven” aanduiden, zal jouw pagina een pak sneller voorkomen in hun nieuwsoverzicht en verhoog je bijgevolg ook de kans op engagement. Meldingen staan dan weer standaard “Aan” wanneer iemand een pagina leuk vindt.
 8. Mav_FB_advies

Betalend promoten

Door de veelheid aan posts op een dag zien doorgaans slechts 2 tot 7% van je fans een update passeren. Je kan berichten promoten met een klein budget zodat meer fans die te zien krijgen. De setup is doodeenvoudig: door op ‘bericht boosten’ te klikken, kan je bepaalde berichten promoten bij mensen die je pagina al leuk vinden (en hun vrienden), ofwel bij een heel specifiek bepaald doelpubliek (op basis van locatie, geslacht, …). Daarna kies je je budget, en je ziet meteen hoeveel mensen er bereikt zullen worden. Met 5 euro bereik je bijvoorbeeld al snel 1500 mensen. Hierbij moet je wel oppassen dat je niet om het even welke content gaat promoten. De tips van hierboven gelden zeker ook voor de posts die je tegen betaling een boost wilt geven. Steek je geld in de berichten die je echt belangrijk vindt en die engagement kunnen teweeg brengen. Het is namelijk zo dat je algemeen organisch bereik daalt vanaf het moment dat je begint met het promoten van posts tegen betaling.

Je kan nog een stap verder gaan door een Facebook-advertentie te maken, bv. voor een speciaal event, de lancering van een nieuwe plaat, … Ook hier kies je een bepaald budget (per dag of voor de volledige looptijd van een bepaalde campagne), gebaseerd op het aantal weergaven of het aantal keer dat mensen op je advertentie klikken. Als je budget op is, stopt de campagne. Facebook voorziet zelf uitgebreide uitleg over hun advertenties. Tegenwoordig neemt Facebook ook Instagram mee in de promotie: als je een advertentie maakt voor Facebook, kan je die meteen ook als sponsored post op Instagram laten verschijnen. Sowieso een grote meerwaarde.

Kristof Claes (Goldfox) - Betaalde promo

Kristof Claes (Goldfox) - Betaalde promo

Meten is weten

Om te zien welke updates het beste werken, moet je regelmatig de statistieken van je pagina controleren. Facebook Insights biedt je gratis een uitgebreid overzicht van de gebruikers en de interacties die plaatsvinden op je fanpagina. Zo krijg je inzage in het aantal (actieve) gebruikers, likes, paginaweergaves en de demografische data van je gebruikers, je ziet op welk tijdstip de meeste van je fans online zijn, etc. De statistieken vind je helemaal bovenaan je pagina, in het Administratiepanel, boven je omslagfoto. 

Up to date?

Facebook is constant in beweging en test ook regelmatig nieuwe tools en aanpassingen uit op een kleine groep gebruikers. Af en toe schaft de site oudere functionaliteiten af, of veranderen er bepaalde instellingen die een mogelijk effect hebben op je pagina. Er bestaan talrijke blogs, websites en Facebookpagina’s waarmee je op de hoogte blijft van de aanpassingen en komende nieuwigheden, zoals Hypebot en Mashable. Hou ze in de gaten!

Laat je zeker ook inspireren door anderen: verken Facebook, bezoek pagina’s van bedrijven, organisaties, andere bands en dj’s, word lid van interessante groepen, test applicaties uit, … Kortom: leer de Facebookwereld van binnenuit kennen en ontdek de kracht van het grootste sociale netwerk ter wereld door er deel van uit te maken.

Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak