dj-producer

Van dj tot producer

Je eigen tracks als boost voor je dj-carrière

Ben je een onwaarschijnlijk straffe dj en wil je een trapje hoger geraken? Dan waag je je het beste aan het maken van eigen nummers om je eigen identiteit te versterken. Alle grote dj’s doen het, tracks releasen om zo hun fanbase te vergroten. Maar hoe begin je daar in godsnaam aan? Om deze overgang te maken heb je de nodige technische know-how nodig en natuurlijk de creativiteit om iets origineels te brengen. Daarnaast is het belangrijk dat je beschikt over de juiste software, skills, …

Bestudeer muziek

Als muziekproducer weet je het beste zo veel mogelijk van muziek. De kennis van andere songs kan je daar flink bij helpen. Bestudeer nummers die je zelf goed vindt en probeer ze te analyseren. Hoe zijn ze opgebouwd? Welke elementen worden er gebruikt en hoe verloopt het arrangement?

Leer een instrument

Je moet geen virituoso zijn om een goede producer te worden, maar je gehoor trainen en het aanleren van muziektheorie kan het leven een pak gemakkelijker maken als songsmid. Daarnaast is ook kennis van een aantal instrumenten van crucial belang. Hoe kinken ze? Wat kunnen ze? En hoe worden ze gebruikt in een track?

Drie instrumenten die je een heel eind op weg kunnen helpen:

  • piano: hoogstwaarschijnlijk het meest veelzijdige instrument voor een producer. Als je wat piano kan tokkelen, kom je al snel heel ver. Of je nu een volledig concept wil uitwerken of een korte muzikale zin wil opnemen: je kan bijna nooit rond de piano heen. 
  • gitaar: gitaar leren spelen kan je helpen bij het uitzoeken van akkoorden en progressies. Het is ook een instrument dat je terugvindt in een zeer breed gamma aan genres. 
  • bas: zeer onderschat, maar extreem essentieel. De bas definieert samen met de drums de ritme-sectie en is de ruggengraat van je muziek.

Maak muziek!

Probeer muziek te maken die jou het beste ligt: of dat nu dubstep, house, techno, folk of jazz is… Als beginner kan je je best focussen op één genre. Probeer naam te maken binnen een welbepaalde muziekstijl, dat is duidelijk en ook makkelijk om te verweven in je dj-sets. Uiteraard kan je later gaan experimenteren met andere stijlen en invloeden. Hoe meer genres je onder de knie hebt, hoe breder de horizon wordt. Ga het als beginner niet té ver zoeken. Probeer één stijl helemaal te begrijpen vooraleer je verder gaat.

Technische know-how

Om muziek te maken en te manipuleren moet je leren werken met de nodige tools en programma’s. Hiervoor ga je het beste aan de slag met de juiste productiesoftware, ook wel DAW (Digital Audio Workstation) genoemd. De meest gebruikte DAW’s zijn Ableton Live, Cubase, Reason, Pro Tools en Logic.

Moonlight Matters - Investeren in gear

Moonlight Matters - Investeren in gear

Moonlight Matters - Gear ifv je stijl

Moonlight Matters - Gear ifv je stijl

Mixing skills

Leer begrijpen hoe je een track mixt: hoe moeten alle elementen van een nummer zich tot elkaar verhouden en hoe creëer je een coherent geheel? Er is een verschil tussen “in the box” mixing en “out of the box” mixing. “In the box” betekent dat je je muziek enkel mixt op je computer, terwijl “out of the box” impliceert dat je ook hardware gebruikt zoals een mixingconsole en andere processoren.

Krijg inzicht in het stereoveld van je muziek. Stemmen en bas plaats je het beste in het midden van je mix, terwijl andere instrumenten wat meer rechts of links kunnen zitten. Experimenteren maar!

Veel meer over het mixen van je tracks lees je hier.

Herwerk een classic

Een producer is altijd op zoek naar zijn eigen ‘signature sound’. Bij wijze van oefening kan je bijvoorbeeld een bekend nummer nemen en dat naar je hand zetten. Stel jezelf een aantal vragen: hoe kan je het nummer beter maken? Hoe ga je het nummer totaal anders maken? Welke sounds wil je gebruiken en welke ‘feel’ wil je aan de track geven? Wat zijn de kenmerkende elementen van die classic en hoe ga je daar creatief mee aan de slag? Let wel op: de lijn tussen een goeie herwerking en een totale verkrachting van een classic is soms heel dun…

Moonlight Matters - Goeie remixes

Moonlight Matters - Goeie remixes

The Oddword - Eigenheid en eigen producties

The Oddword - Eigenheid en eigen producties

Werk samen

Uit samenwerkingen komen vaak de beste nummers. Je kan een pak leren van andere producers, ze hebben vaak een andere kijk op een track en hebben altijd hun eigen trukendoos. Meestal werkt het ook aanvullend: gebruik de kracht van een andere producer om jouw zwaktes op te vangen en omgekeerd. Complementariteit werkt!

Get out there

Link je als producer aan je dj-project! Probeer je muziek zo goed mogelijk te verspreiden en maak voldoende promo. Zorg ervoor dat andere dj’s jouw producties beginnen draaien en je zal in no time wat bekendheid vergaren. Op die manier zal je zelf ook meer gevraagd worden als dj. Draai ook altijd wat exclusieve nieuwe (eigen) muziek in je sets, zo kan je je nieuwe producties testen op het publiek. Je creëert meteen ook extra meerwaarde voor je fans.

Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak