Mixtape essentials

Waar let je op bij het maken van een mixtape?

Al jaar en dag brengen dj’s mixtapes uit om hun publiek te behagen. Het is daarnaast ook een goede manier om je te tonen aan promotors. Verwacht echter geen mirakels: de meeste carrières groeien door middel van relaties met clubs, platenzaken en de pers. Met een juiste mixtape heb je echter nog nét dat stapje voor.

The Oddword - Belang van mixtapes

The Oddword - Belang van mixtapes

The right gear

Alles begint bij het juiste materiaal; zonder tools geen mixtape. Of je nu draait met vinyl, cd’s of mp3’s: zorg dat je muziek van hoge kwaliteit is en dat je opnameapparatuur aan de juiste standaard voldoet!

Denk aan je publiek

Is deze mixtape bedoeld voor jezelf? Voor je vrienden? Voor programmatoren? Kies muziek die de luisteraar zal uitdagen. Denk op maat van je doelgroep. Het heeft niet veel zin om een mixtape voor je oma te maken met de beste hardcore uit 2001 (tenzij ze dat net leuk vindt natuurlijk). Waarschijnlijk zal ze meer genieten van een compilatie met zeldzame opnames van haar favoriete jazzartiesten die ze beluisterde toen ze nog jong was. Het principe geldt ook voor programmatoren van clubs, festivals en evenementen.

Breng emotie of een boodschap over

Kies muziek die je leuk vindt en die je kan waarderen. De hoeveelheid fun die je hebt aan het maken van een mixtape zal altijd hoorbaar zijn in je uiteindelijke mix. Probeer je niet te veel te richten op een genre of een thema. Een afwisselende en verrassende muziekkeuze voegt net contrast toe voor de luisteraar.

Tom Stoop - Belang van mixtapes

Tom Stoop - Belang van mixtapes

Originaliteit is alles

Probeer niet te veel andere dj’s na te bootsen, originaliteit is de sleutel! Het is belangrijk om niet alleen bekende knallers aan elkaar de breien. In plaats daarvan kan je experimenteren door wat nieuwe, meer obscure tracks in je tape te stoppen die een promotor of luisteraar nog niet kent. Een goede dj is altijd op zoek naar frisse muziek, luister jezelf dus te pletter!

The Oddword - Originaliteit bij mixtapes

The Oddword - Originaliteit bij mixtapes

Wees flexibel

Verzamel een groot aantal tracks als een soort van ruw ontwerp voor mixtape. Je kunt gaandeweg altijd nog tracks schrappen, of later in het proces nummers toevoegen.

Speel met je arrangement

Denk over je mixtape als een lange luisterervaring. Je wil niet dat de luisteraar zich verveelt of nummers overslaat. De eerste nummers moeten direct aangrijpen en de aandacht trekken. Een ‘platte’ mixtape maakt op niemand indruk. De grimmige realiteit is dat de meeste mensen de hele tape niet een zullen uitluisteren, ze hebben simpelweg de tijd niet. En zeker programmatoren niet. Het moet dus wel onmiddellijk knal erop zitten!

Keep it real

Probeer geen dingen in je mixtape in te steken die je niet live kan uitvoeren. Het kan verleidelijk zijn om een perfecte mix te maken met behulp van een computer, maar het is best om een zo authentiek mogelijke opname te maken. Ben je een dj die techno, dubstep of trance draait: rustig aan met die effecten! Ze kunnen snel voor irritatie zorgen bij je geliefde luisteraars.

Tracklist!

Voeg steeds een tracklist bij je mixtape. Zo geef je mensen meteen een inkijk in je selectie en kunnen ze zich een beeld vormen van wat je brengt. Ook promotoren kunnen zo op een makkelijke manier zien wat voor muziek je geselecteerd hebt en waar de mix naartoe gaat.

Het oog wil ook wat

Mensen houden van verpakking! Je kan de aandacht van potentiële luisteraars trekken door artwork aan je mixtape te verbinden. Die kan je dan uitspelen op blogs, fora, Facebook, enz. Op die manier krijgt je tape een identiteit en meer zichtbaarheid.

Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak