Werken met de KVR

Cash in het handje, maar dan wel 100% legaal

De Kleine Vergoedingsregeling (KVR) werd in 2003 in het leven geroepen als makkelijke manier om artistieke prestaties te vergoeden. Vooral voor opdrachten tegen een eerder lage vergoeding, die zeer vaak in het zwart werden uitbetaald, biedt de KVR een uitstekende én legale oplossing. Antwoorden op veelgestelde vragen over de KVR vind je hier.

Wanneer de juiste optie?

Als je per jaar een beperkt aantal artistieke prestaties levert tegen een beperkte vergoeding, en daarnaast ook nog een andere job hebt waar je sociale bescherming mee opbouwt, dan kan je gebruik maken van de KVR. Een aantal termen in de voorgaande zin zijn enorm belangrijk:

  • beperkt aantal: je mag slechts 30x per jaar gebruik maken van de KVR. Bovendien mag je niet langer dan 7 dagen na elkaar voor dezelfde opdrachtgever werken.
  • artistieke prestaties: de KVR kan je enkel gebruiken voor ‘de creatie en/of uitvoering of interpretatie van artistieke oeuvres in de audiovisuele en de beeldende kunsten, in de muziek, de literatuur, het spektakel, het theater en de choreografie’. Soms bestaat er twijfel of een prestatie creatief is of niet: optreden is dat zeker wel, maar workshops geven is dat bv. niet. Indien je niet zeker bent of een bepaalde opdracht onder deze definitie valt, moet je te rade gaan bij de Commissie Kunstenaars. Die stelde een lijst op waaruit moet blijken wat artistiek is en wat niet.
  • beperkte vergoeding: per opdracht mag je max. € 130,79 (bedrag 2020) per persoon verdienen. Per jaar mag je max. € 2.615,78 (bedrag 2020) verdienen.
    Als je in een band speelt met 4 leden, mag je dus per opdracht 4 x € 130,79 verdienen om binnen de maxima van de KVR te vallen.
  • sociale bescherming: aangezien de KVR een forfaitaire kostenvergoeding is, en dus geen loon, is die vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen en belastingen. Het bedrag dat je ontvangt, kan je dus netto in je zak steken, maar je bouwt er ook geen enkele vorm van sociale bescherming mee op. Je spaart m.a.w. niet voor je pensioen, eventuele werkloosheidsuitkering, … Je hebt ook geen arbeidsongevallenverzekering e.d. Heb je geen enkele (vaste) vorm van inkomsten waarop je wel sociale zekerheidsbijdragen betaalt (bv. als werknemer, via een SBK, als zelfstandige in hoofdberoep, …), dan is (enkel) werken met de KVR dus een slecht idee!

Administratie

Om de KVR te kunnen gebruiken, moet je een kunstenaarskaart hebben. Om die aan te vragen kan je gebruik maken van het platform artist@work. Wanneer je ervoor kiest om de aanvraag digitaal te doen, moeten de prestaties worden ingevoerd op het platform van de Commissie. Dit platform vervangt de papieren versie van het prestatieoverzicht. Je kan ook nog steeds een formulier invullen en opsturen naar kunstenaars@minsoc.fed.be of Commissie “Kunstenaars”, FOD SOCIALE ZEKERHEID, Finance Tower, Kruidtuinlaan 50 bus 115 – 1000 Brussel. Samen met de kunstenaarskaart krijg je dan meteen ook voor de volgende 5 jaar formulieren toegestuurd waarop je al jouw prestaties moet bijhouden die je met de KVR laat uitbetalen.

Moet iedereen dan maar zo snel mogelijk een kunstenaarskaart aanvragen? Hangt er een beetje van af wat je precies doet. Ben je een ‘gewone’ uitvoerende muzikant (zanger, gitarist, drummer, bassist …) dan kan je zonder problemen met de KVR uitbetaald worden en vraag je het best als de bliksem zo’n kaart aan. Trouwens: als alle leden van je band zich willen laten uitbetalen met de KVR voor een optreden, dan moeten ze allemaal een kunstenaarskaart hebben. Ook als je live elektronische muziek brengt, is er geen probleem en vraag je zo’n kaart aan.

Voor dj’s is de situatie echter nog altijd onveranderd: ‘gewoon’ dj’en wordt nog altijd niet aanvaard als artistieke prestatie, kan dus niet uitbetaald worden met de KVR en dus heeft het als dj eigenlijk geen zin om een kunstenaarskaart aan te vragen.

Als dj kan je wel een kunstenaarskaart aanvragen (en je zal die normaal gezien ook krijgen), maar dat geeft je geen enkele garantie dat je legaal uitbetaald kan worden met de KVR! De RVA en/of de RSZ, die controleren op het correct gebruik van de KVR, kunnen nog altijd beslissen dat je als dj geen gebruik mag maken van die KVR. Hetzelfde geldt trouwens voor bv. licht- of geluidstechnici. Ze kunnen een kunstenaarskaart aanvragen, zullen er een krijgen, maar mogen niet met de KVR vergoed worden.

Ook als je een werkloosheidsuitkering krijgt, kan je gebruik maken van de KVR. De dagen waarop je geld verdient via de KVR, moet je aanduiden op je controlekaart. Je krijgt voor die dag geen werkloosheidsuitkering. Je kan de KVR voor eenzelfde opdracht ook niet combineren met een andere vorm van kostenvergoeding, zoals een vrijwilligersvergoeding of een kilometervergoeding.

Wat met belastingen?

Aangezien de KVR een forfaitaire kostenvergoeding is, wordt die vrijgesteld van belastingen. Je hoeft dus niets aan te geven op je belastingformulier.

Meer info over belastingen vind je hier.

Wat met sociale zekerheid?

Aangezien de KVR een forfaitaire kostenvergoeding is, wordt die vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen. Je bouwt dan ook geen enkele vorm van sociale bescherming op.

Meer info over sociale zekerheid vind je hier.

Wat met btw?

Aangezien de KVR een forfaitaire kostenvergoeding is, moet je geen btw aanrekenen.

Meer info over de btw vind je hier.

Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak